Pivní vejšlap č.2 - Únětický pivovar - Masopust
Ahoj přátelé piva,
opět po čase tu mám pro vás „pivní vejšlap". Dnes vás pozvu do Únětického pivovaru a do obce Únětice vůbec. Pozvu vás nejen do pivovaru, kde je pivovarská restaurace, ale hlavně na Únětický masopust.
Nejprve něco o vaření piva v Ůněticích.
První ověřená zmínka o výrobě piva v této obci nedaleko hlavního města pochází z roku 1557. Ve starých kronikách stojí: „Tehdy dobré pivo vařili i kanovníci v Úněticích.“
Foto - Webovky pivovaru
Pivovar zde byl postaven pravděpodobně roku 1710. Usuzuje se tak podle letopočtu, který je vytesán v základovém pilíři v prostorách sladovního humna, kde se dnes nachází Pivovarský výčep.
V padesátých letech dvacátého století byl pivovar uzavřen a znovuotevřen byl v roce 2011.
Foto - Webovky pivovaru
První várka Únětického piva po znovuotevření byla uvařena 15. května a 11.června 2011 se slavnostně otevřely brány Únětického pivovaru a byla zahájena novodobá historie pivovaru.
Během relativně krátké doby se podařilo najít pro Únětické pivo odbytiště nejen v blízkém okolí, ale také v Praze. K dnešnímu dni se Únětické pivo čepuje v několika desítkách podniků. Na jaře roku 2012 byla výroba rozšířena (instalace dalších kvasných kádí na spilce a ležáckých tanků) a otevřel se i zrekonstruovaný Pivovarský výčep s teplou kuchyní a pivem přímo z tanku.
Teď vám nabídnu video o pivovaru, kde je vidět, jak to v pivovaru žije
V sobotu 15.2.2020 se v Úněticích koná Masopust.
Tady nějaké info:
Roztocko Únětický Masopust je obnovená tradice, vyrůstající ze společenství nadšených Roztockých, kteří jsou ochotní věnovat stovky hodin organizaci svátku a výrobě originálních, tradičních, až tři metry vysokých masek, ve kterých se dá zpívat, pít a tančit a veselit se.
Foto - Webovky pivovaru
Hlavní okamžiky v Únětickém pivovaru jsou:
14.00 narážení masopustního speciálu únětickým masopustní průvodem
14.30 Únětický masopustní průvod se vydá z pivovaru na společné setkání s roztockými a suchdolskými na Holém vrchu
18:00 Afterparty ve stodole se skupinou Vintage Wine
aneb PAŘBA JAKO SVIŇA - VSTUP ZDARMA
Ve spolupráci s Masopustním bočkem - 16° spodně kvašený polotmavý bock
Únětický speciál - TRADIČNÍ MASOPUSTNÍ BOCK 16° je spodně kvašený speciál s obsahem alkoholu kolem 6%, zlatavé až měděné barvy. Chuť je výrazně sladová s medovou plností a nepatrným karamelovým nádechem. Chmelová hořkost je z počátku potlačena dominantními složkami chuti a pak vyšší plností. V doznívání se pak projeví jemná, lahodná hořkost, charakteristická pro Únětické pivo, nabízející k dalšímu napití.
UPOZORŇUJEME: MASOPUSTNÍ BOCK, KDE KDO SI HO PAMATUJE CELÝ ROK!
Tak to dobrá pozvánka, ne?
A to je dneska vše ... tak zas někdy na nějakém „pivním vejšlapu".
Pivu zdar,
vaše